Posted by on 14/10/2015

La Mar al laboratori de Nanobioenginyeria

La Mar al laboratori de Nanobioenginyeria. Autor: IBEC

La Mar va ser la guanyadora del Premi Extraordinari de Batxillerat 2014 i, com a premi, va escollir venir a fer una estada de recerca a l’IBEC durant tres setmanes d’aquest mes de setembre. “De totes les opcions que em van proposar vaig escollir l’IBEC perquè combinava la física, els números i la biologia” ens comenta la Mar que té 19 anys i actualment està estudiant el grau de Medicina a la Universitat Pompeu Fabra.

Tot i ser una metgessa en potència la Mar té una forta inclinació cap a la recerca. De fet a l’hora d’escollir carrera diu que no ho tenia gens clar però que finalment va veure que la medicina li oferia la possibilitat d’unir un vessant més social amb una de més científica. “Mai he tingut les coses molt clares a l’hora de prendre decisions, més aviat les he fet descartant la resta d’opcions i escollint la que més portes em mantenia obertes!” diu la Mar “Al batxillerat vaig decidir fer ciències perquè em permetia mantenir el meu vessant més humanista o social com a hobby, i la carrera de medicina em permetia apropar-me a la recerca i a la clínica que combina una part més social”.

“Un dels meus ídols és la Mara Dierssen, i m’agradaria ser una mica com ella” ens confessa la Mar “vull fer recerca com a metge, i com que és un perfil poc comú crec que fer recerca en un grup de no-metges t’ofereix un contrapunt a les carreres experimentals que et dóna avantatges tant a tu com al grup a l’hora de tenir un contacte directe amb el pacient o l’aplicació clínica de la recerca”.

L’estada l’ha realitzat al grup de Nanobioenginyeria tenint al Dr. David Caballero com a mentor. El seu experiment estava pensat per demostrar que la cèl·lula no és una estructura aïllada sinó que canvia les seves funcions bàsiques segons el medi en què es troba i l’estructura d’aquest. Amb el polímer PDMS van crear diferents patrons per cultivar cèl·lules i va poder observar la migració d’aquestes a través dels diferents patrons.

“Ha sigut genial treballar amb el David!” ens diu la Mar “És una persona que entén molt tots els processos amb què treballa, molt pacient per explicar-me tots els dubtes i també sincer, ja que assumia que no ho sabia tot”. “També he treballat, sobretot en la part més experimental, amb el David Izquierdo i la Míriam Funes i en conjunt m’han semblat un equip molt professional i humà.”

La Mar assegura que la seva estada a l’IBEC l’ha ajudat a comprendre la dinàmica de la recerca, com es treballa en equip i perquè els articles els signen més d’un autor. “Realment

Observant cultius cel·lulars al microscopi

Observant cultius cel·lulars al microscopi. Autor: IBEC

recomanaria aquesta experiència a algú interessat en la recerca perquè és molt diferent de les pràctiques de la carrera”, recomana la Mar. “Estar cara a cara amb un altre investigador a un laboratori amb un projecte que pots fer una mica teu és una manera d’entrar al món real de la ciència i veure si realment és el que t’agrada”.”

Abans de venir a l’IBEC la Mar ja sabia que volia fer recerca però durant la seva estada a un dels nostres laboratoris ha pogut comprovar que efectivament això és el que vol fer. “M’agrada molt l’ambient que hi ha al laboratori, he après el que significa formar part d’un grup i tot això m’ha ajudat a reafirmar-me: ara tinc clar que vull fer recerca i em queden sis anys per descobrir quan m’agrada la part clínica”.