Posted by on 07/01/2016

Placa de petri con cultivos bacterianos. Imagen: Shutterstock

Placa de petri amb cultius bacterians. Imatge: Shutterstock amb llicència Creative Commons

Enguany l’IBEC ha desenvolupat un guió de batxillerat en col·laboració amb el CESIRECDEC i amb el suport de la FECYT. L’objectiu d’aquest guió és que tant els professors com els alumnes puguin dur a terme un Treball de Recerca en Biotecnologia sense necessitat de sortir de casa seva. El guió està pensat per a guiar a l’alumne a través dels seus primers passos en la recerca ajudant-lo a desenvolupar la seva pregunta de recerca, la seva hipòtesi i el seu propi protocol experimental per tal de descobrir què hi ha darrere dels mètodes de conservació naturals.

Molt abans que se sabés que existien els microorganismes o que la biotecnologia fos una disciplina científica, moltes societats del món ja havien desenvolupat mètodes per a preservar els aliments, de manera tradicional, sense saber la ciència que s’hi amagava. Amb la tecnologia actual podem estudiar les bases biotecnològiques de la conservació dels aliments tradicionals, entendre el paper dels microorganismes en la conservació dels aliments i desenvolupar nous sistemes de conservació més eficients.

La recerca és com un joc de proves, una gimcana d’enigmes. En aquest treball aplicaràs el mètode científic i descobriràs la biotecnologia que s’amaga darrere de la melmelada, el fuet, el salmó fumat i el formatge. Per a fer-ho t’anirem guiant durant el protocol, proporcionant-te pistes, perquè treguis el científic/a que portes a dins i siguis tu qui dissenyi els experiments. Estàs preparat/da?

Aquí us podeu descarregar els guions per l’alumne i per el professor en format pdf.