Posted by on 21/07/2017

 

Els participants del BIYSC al complert amb els professors Jesús i Sole (centre de la imatge) i la monitora del BIYSC, Anna (segona per l’esquerra).

Entre l’11 i el 21 de juliol l’IBEC ha acollit als estudiants del programa BIYSC, organitzat per la fundació Catalunya la Pedrera, per a fer una estada sobre medicina regenerativa al nostre centre.

El BIYSC, acrònim de Barcelona International Youth Science Challenge, és un programa internacional que persegueix estimular el talent científic entre els joves estudiants de tot el món, a través d’una inmersió completa en un projecte de recerca.

A l’IBEC, els responsables d’aquesta capbussada de ciència han estat la Soledad Pérez i el Jesús Ordoño, investigadora sènior i estudiant de doctorat respectivament del grup Biomaterials for regenerative therapies.

Maqueta d’un cor per a il·lustrar la regeneració cardíaca.

Durant les diferents jornades, els nois i noies han conegut de primera mà què s’està coent en l’àmbit de la medicina regenerativa, a través de xerrades i debats amb els investigadors de l’IBEC. A més a més, també han pogut entrar en un laboratori per a fabricar bastides de biomaterials, aprendre a fer tincions cel·lulars o inclús estudiar el procés d’angiogènesi – en poques paraules, la formació de nous vasos sanguinis que segueix l’implant d’un teixit sintètic. Ha estat una inmersió al món de la biomedicina, per a molts la primera, que han aprofitar per entendre els fonaments de la medicina regenerativa i de la creació de biomaterials, d’una manera distesa i a través de l’experiència pràctica.

 

També hi ha hagut temps per a que els participants preparin una presentació amb els resultats de la seva feina, i per a reflexionar sobre les implicacions ètiques de l’experimentació animal en la recerca biomèdica. Va ser fantàstic veure com un grup de nois i noies d’entre 16 i 18 anys mantenien una discussió molt madura sobre l’ús d’animals amb finalitats biomèdiques. I és que mai és d’hora per a reflexionar sobre l’impacte de la recerca a nivell social!

“Aquest projecte ha estat fantàstic, ha superat les meves espectatives!” i “m’ha encantat discutir sobre bioètica i fer experiments de bioenginyeria amb investigadors” es troben entre els comentaris que ens han fet alguns dels participants del programa d’enguany, que amb la seva segona edició consolida la promoció del talent més jove en bioenginyeria al nostre institut.

 


 

Pilar Rodríguez-Franco, divulgadora científica de l’IBEC