Posted by on 16/02/2018

El Daniel Infante, al taller de nanofotònica contra el càncer.

Aquest va ser el leimotiv de la jornada d’ahir, dirigida a divulgar la recerca que s’està duent a terme actualment en l’àmbit del càncer. La iniciativa la va promoure el Daniel Infante, un investigador que ha conegut de primera mà el que és patir aquesta malaltia.

Entre d’altres coses, el  diagnòstic d’un cancer d’os rar i agressiu, anomenat sarcoma d’Ewing, el va obligar a deixar a mitges el seu doctorat en òptica. Davant d’aquest canvi de plans, el Dani va decidir dedicar els 14 cicles de quimioteràpia que li quedaven per davant a compartir tot el que anava aprenent sobre el seu nou company de viatge, el sarcoma, amb amics i família a través del blog mi lucha contra ewing. A la cruïlla entre el diari personal i el blog divulgatiu, el Dani ens convida al seu viatge més insòlit. Ens obre les portes de la seva experiència, i comparteix amb nosaltres un munt d’informació sobre els avenços científics en càncer, sobre la seva malaltia rara i sobretot sobre el procés de quimioteràpia; recorrent-ne els 14 cicles com si d’una batalla per etapes es tractés: primer assalt; segon assalt…

I arriba el darrer assalt! que cristal·litza en un Dani recuperat, i en l’event “Al càncer donem-li recerca”, destinat a divulgar sobre la recerca en aquesta malaltia, pel matí amb tallers pels més joves, i a la tarda amb una taula rodona d’experts oberta a tothom. No és gens casual que la jornada es celebrés el dia internacional del càncer infantil, doncs el sarcoma d’Ewing afecta majoritàriament als nens i adolescents.

Juntament amb ​Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’​Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i l’​Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), des de l’IBEC vam voler afegir-nos a la iniciativa del Dani amb un taller sobre la medicina del futur per parlar de fàrmacs intel·ligents. Durant el taller, vam introduir quines eines de la bioenginyeria poden millorar algunes teràpies actuals contra el càncer, com per exemple la quimioteràpia. Els estudiants de  l’escola Tecla Sala de l’Hospitalet van poder encapsular el seu propi “fàrmac”, reproduint un procediment que actualment duen a terme els investigadors de l’institut.

Des de l’IBEC felicitem el Dani i tot l’equip organitzador de l’event (amb la seva mare inclosa) per una jornada on la recerca en càncer ha estat protagonista. Seguim!

 

 

 

 

 

Article i fotografies: Pilar Rodríguez-Franco