Posted by on 11/12/2015

El Víctor canviant el medi de cultiu de les cél·lules. Autor: IBEC

El Víctor canviant el medi de cultiu de les cèl·lules. Autor: IBEC

Durant aquest estiu el Víctor, l’Ainhoa i la Dulce han vingut a l’IBEC a fer la part pràctica del seu treball de recerca sobre diferenciació de cèl·lules mare gràcies al programa Batx2Lab del Parc Científic de Barcelona i al programa CTM del Departament d’Ensenyament.

“L’objectiu del nostre experiment era verificar la capacitat de diferenciació de les cèl·lules mare,” ens comenta la Dulce “Seguint un protocol vam aconseguir especialitzar unes cèl·lules mare en cèl·lules de teixit d’ós i unes altres en cèl·lules de teixit adipós. Durant aquest procés hem hagut de descongelar les cèl·lules, expandir-les i plantar-les en diferents plaques, fer canvis de medi, calcular les quantitats de substàncies necessàries per a cada solució…”

Si bé tots ells tenien enfocaments diferents per la part teòrica del seu treball, l’experiment l’han fet conjuntament, com un equip de recerca real. “Com que el medi s’havia de canviar cada 3-4 dies i érem 4 estudiants efectuant la pràctica ens vam repartir els dies equitativament,” diu l’Ainhoa. “La resta de dies vam poder assistir tots junts. L’últim dia les vam tenyir i vàrem poder observar que l’experiment havia sigut tot un èxit.”

La Claudia Navarro, investigadora del grup de Biomaterials per a teràpies regeneratives, ha sigut la seva mentora durant aquesta estada. Ella era la persona encarregada d’ensenyar-los les tècniques i d’ajudar-los a comprendre el protocol que estaven seguint. “La Claudia és una persona molt amable, molt pacient i predisposada a resoldre qualsevol dubte,” comenta el Víctor. “Em vaig sentir molt acompanyat, ens tractava com a un investigador més”.

“La veritat és que la Claudia ha fet que la nostra estada hagi sigut molt còmode i agradable,” diu la Dulce. “En tot moment ha sigut molt propera amb nosaltres, i això ha fet que ens trobéssim a gust i amb la suficient confiança per fer qualsevol pregunta. A més, ha tingut molta paciència i no ha trobat inconvenient en explicar-nos el mateix les vegades que ha fet falta.”

Claudia Navarro, Invetsigadora de lIBEC, amb explicant el protocol als alumnes. Autor: IBEC

Claudia Navarro, Investigadora del nostre centre, explicant el protocol als alumnes. Autor: IBEC

“Jo crec que des del primer dia vam connectar molt, hi havia molt bon rotllo!” assegura l’Ainhoa. “I també ens va aconsellar sobre la universitat i coses així.” En Víctor ens comenta que compartir aquesta experiència amb altres companys en la mateixa situació ha sigut molt enriquidor, ja que han pogut aprendre a treballar en grup i a col·laborar per arribar a un objectiu comú.

“Crec que és molt bo per a estudiants que es trobin en la nostra situació que intentin participar en aquest projecte, perquè et serveix com a una molt bona part pràctica i a més tens a un tutor que t’ajuda en tot el que necessitis sobre el teu Treball de Recerca” recomana la Dulce. “És una molt bona oportunitat perquè et permet fer una mena de feina que no podries fer d’altra manera” ens diu en Víctor. “l que és treballar a un laboratori real, com treballen els científics i experimentar la vida i l’ambient de la recerca.”

Tots tres coincideixen que aquesta estada ha estat molt útil pel seu Treball de recerca. “A mi personalment m’ha encantat i emocionat i crec que no es pot explicar en paraules, i oi tant que repetiria, ni que hagués de pagar!!!” exclama l’Ainhoa.

“El fet de treballar en el laboratori com una investigadora més, m’ha servit com a una gran experiència, i sobretot m’ha permès conèixer una part de la ciència que no coneixia i resoldre alguns dels dubtes que tenia d’aquest món” confessa la Dulce. “I qui sap, igual acabo dedicant-me a això gràcies a aquesta oportunitat.”

En canvi l’Ainhoa creu que aquesta experiència més aviat ha fet es replantegi el seu següent pas cap a una carrera científica. “Sempre havia pensat que jo per a investigació de laboratori no servia, ja que sóc una persona molt nerviosa” ens diu. “Però he pogut comprovar que si em concentro, i a més en una cosa que m’agrada molt, puc aconseguir actuar amb tranquil·litat.”

“Quan vaig començar l’itinerari científic del batxillerat no sabia si decantar-me cap a l’enginyeria o la biologia, però en fer l’estada a l’IBEC he vist clar que em decantaré pel vessant més biològic” ens diu el Víctor. “La mare d’un amic és biòloga, i també tinc un amic fent ciències ambientals. Tots dos m’expliquen moltes coses de la seva feina” reflexiona en Víctor. “Crec que això juntament amb un professor molt bo que he tingut aquests anys i la possibilitat de viure la ciència real a un laboratori ha estat clau per decidir una carrera científica, encara no tinc clar si biologia, química o què.”

Ainhoa prenent nota del protocol. Autor: IBEC

Ainhoa prenent nota del protocol.
Autor: IBEC

“Hi ha tantes opcions que m’és molt difícil escollir una” coincideix la Dulce. “Les meves matèries preferides sempre han sigut la història i les matemàtiques, i quan va arribar el moment d’escollir un camí vaig decidir decantar-me pel científic. Però això no vol dir que la carrera que faci hagi de ser científica, perquè m’agraden totes! Les que tinc al cap són la de Matemàtiques i Física a la vegada, o sinó la de Bioquímica.”

“Jo creia que ho tenia clar, però aquest estiu m’han vingut molts dubtes i tornaré a mirar-me tots els graus relacionats amb les ciències de la salut per saber si vull continuar endavant amb la biologia ambiental o no” afirma la Dulce.

Sembla que tots tres tenen clar el camí científic en el seu futur i que han gaudit de l’experiència d’estar a l’IBEC fent les pràctiques. Els desitgem tota la sort en la seva defensa del seu treball de recerca aquest març i, qui sap, igual d’aquí a uns anys tornen a venir a l’IBEC ja com a professionals formats.