Posted by on 17/05/2016

Teresa Sanchís explicant la funció de lADN als nens i nenes de P4.  Autor: IBEC

Teresa Sanchís explicant la funció de lADN als nens i nenes de P4.
Autor: IBEC

El mes passat Teresa Sanchis, responsable de la unitat d’iniciatives estratègiques de l’IBEC, va anar a l’escola Rius i Taulet de Barcelona per explicar als alumnes de P4 en què consisteix la seva feina. Els pares i mares dels nens de la classe dels Esquirols van a l’escola per explicar el seu ofici i la Teresa va explicar què es fa al sector de la recerca.

Arran del conte que va explicar als nens i nenes per St. Jordi on la protagonista preguntava el perquè de tot, la Teresa va explicar que els científics cada dia es pregunten el perquè d’alguna cosa i treballen per trobar-ne la resposta. A més a més, aprofitant que la setmana passada van tenir la visita d’una metgessa els va presentar la recerca com el pas previ a la medicina.

Moltes vegades, per poder trobar la resposta a perquè ens posem malalts hem de saber ben bé com funcionen totes les parts del nostre cos. Per això cal saber com funciona la cèl·lula i quines són les parts més importants.

Orelles de PLA fetes amb la bioimpressora. Autor: IBEC

Orelles de PLA fetes amb la bioimpressora.
Autor: IBEC

Els nens de P4 van poder veure, gràcies a una maqueta a la macro escala, on està el nucli i entendre que allí és on es troba l’ADN que conté totes les instruccions que ens fan ser com som. Fent un paral·lelisme amb la construcció del Lego a la que els nois estan acostumats, la Teresa va explicar que els gens serien com les pàgines del llibre d’instruccions, cada un diu quina peça s’ha de col·locar i on s’ha de posar per fer una funció determinada. També van iniciar-se en el món de la genètica aprenent que la meitat del seu ADN ve de la seva mare i l’altra meitat del seu pare.

Finalment, van veure un vídeo d’una bioimpressora en funcionament gràcies al qual van aprendre que es poden imprimir parts del cos amb cèl·lules per estudiar-les al laboratori.