Posted by on 05/03/2015

Alumnes del Institut Miquel Martí i Pol visitant el laboratori

Alumnes de 4t observant cultius cel·lulars al laboratori. Autor: IBEC

Els alumnes de 4t d’ESO i de 2n de Batxillerat de l’Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà del Llobregat han vingut a l’IBEC a fer la visita-taller “Les cèl·lules fan força!”.

Al llarg de la visita els alumnes han pogut comprendre el perquè de la necessitat de fer recerca bàsica i com de necessari és tenir equips multidisciplinaris per afrontar un mateix problema des de diferents punts de vista. A més a més els alumnes han pogut apropar-se a la ciència des d’una nova perspectiva fora de l’àmbit d’estudi, veure-la com una oportunitat laboral i entendre el seu paper en la societat actual.

“Crec que és molt necessari avui en dia que la ciència arribi a la societat. La visió que té la gent dels científics és de que són tios raros amb bata” afirma Laura Casares, una de les investigadores a càrrec de la visita. “Permetre que les escoles s’apropin als laboratoris de recerca ajudarà a que les noves generacions entenguin quina es la feina dels científics i promourà les vocacions científiques.”

Laura Casares i Pilar Rodríguez del grup Integració de la dinàmica cel·lular i de teixits del IBEC han explicat com aconsegueixen mesurar les forces que fan les cèl·lules i quin objectiu persegueixen per fer-ho. Els alumnes han pogut veure també com conviuen la física i les matemàtiques a un laboratori de biologia.

“Penso que la millor manera de fomentar vocacions científiques és apropar la ciència als nanos. Els alumnes del segon cicle de la ESO/Batxillerat tenen molts coneixements, prou com per entendre el que es fa als centres de recerca amb prou detall,” diu Pilar Rodríguez, una de les investigadores implicades en la visita. “A vegades aquestes visites ajuden a donar sentit al que s’està estudiant a l’escola. Per a nosaltres és fantàstic contribuir a que aquests nois vegin com és un dia en un laboratori de recerca, i que puguin preguntar tot el que vulguin als propis científics.”

IMG_2487

Raúl i Adrián, alumnes del Institut Miquel Martí i Pol. Autor: IBEC

Per finalitzar els alumnes han pogut visitar el laboratori, veure cultius cel·lulars amb diferents microscopis i experimentar de primera mà com és estar a un laboratori com a lloc de treball.

“A mi, m’ha agradat molt poder veure un laboratori real i adonar-me que la gent que treballa allí, i que no ens estava fent la visita, s’interessava per nosaltres i ens expliqués en què consistia l’experiment que estava fent,” comenta l’Adrián, un dels alumnes de 2n de Batxillerat. “M’ha sorprès molt veure tanta gent jove treballant en la ciència, no m’ho esperava. Però ja m’agrada! Que jo vull estudiar un cicle superior per a ser tècnic de laboratori, encara no se molt bé de quina mena de laboratori però el que tinc clar és que vull acabar treballant en un.”

“El tema de la xerrada era molt interessant i crec que ho han explicat a un nivell molt adequat a nosaltres tenint en compte que érem un grup mixt (4t ESO i 2n Batxillerat)”diu en Raúl, alumne de 4t d’ESO. “En principi jo no vull fer recerca, jo vull estudiar una enginyeria per dissenyar videojocs. Però venir aquí ha sigut una experiència xul·la. Sobretot m’ha sorprès veure a tots els investigadors a munt i avall, treballant, portant coses, cadascú amb la seva música… Això si, esperava veure més gent amb bata!”

 

Visita a càrrec de: Laura Casares i Pilar Rodríguez