Posted by on 23/08/2016

En Mark durant la seva estada al laboratori.

En Mark durant la seva estada al laboratori. Fotografia cedida per l’estudiant.

En Mark és un alumne de Batxillerat del Col·legi La Salle Manlleu que ha aprofitat el seu l’estiu per fer una estada al laboratori del grup d’Infeccions bacterianes: teràpies antimicrobianes de l’IBEC per realitzar la part pràctica del seu Treball de Recerca.

“L’objectiu del meu treball és fer un estudi comparatiu entre l’efecte antibacterià dels antibiòtics comercials i dels tractaments naturals (com l’all i el gingebre)” ens explica en Mark “I també volia aprofitar per observar la capacitat de mutació dels bacteris”. Gràcies al programa Batx2Lab del Parc Científic de Barcelona, en Mark va tenir l’oportunitat de realitzar els experiments en un entorn propici i sota la supervisió de l’Anna Crespo, investigadora de l’IBEC.

“L’Anna és una persona excepcional” afirma en Mark. “Personalment, una de les característiques que més em va fascinar d’ella va ser la seva capacitat d’adaptació a qualsevol problema o situació amb el qual ensopegàvem. En diverses ocasions alguns dels resultats no van ser els esperats o jo no vaig realitzar correctament alguns passos del procediment. Però tot i així ella trobava sempre la manera d’arreglar-ho, cosa que aconseguia reconfortar-me.”

Per dur a terme els seus experiments en Mark va escollir treballar amb dues de les espècies de bacteris més comuns en entorns quotidians: Escherichia Coli i Pseudomonas Aeruginosa. Per estudiar l’efecte antibacterià de l’all i el gingebre van dur a terme dos experiments diferents.

“En el primer mètode vaig utilitzar una placa microtituladora, una placa rectangular amb 96 pous en els quals vaig introduir primer els bacteris i seguidament les diferents concentracions de les dissolucions d’all i gingebre” ens explica en Mark. “El segon mètode que vaig utilitzar va ser el de difusió en disc. Aquest es basa en sembrar els bacteris en plaques de Petri, a continuació s’aplica el tractament antibacterià utilitzant uns petits filtres impregnats en dissolucions d’all i gingebre a diferents concentracions.”

En Mark va compartir la seva estada amb en Rubèn, un altre estudiant de batxillerat que està fent un treball de recerca de temàtica similar. “Com que en Rubèn i jo vam realitzar conjuntament la majoria dels experiments si algun de nosaltres tenia algun dubte en el procediment, podia comptar amb l’altre sense problemes”, assegura en Mark.

Malgrat haver d’invertir dues hores en tren per arribar a l’IBEC en Mark es mostra entusiasmat amb la seva experiència al laboratori de l’IBEC. “Per mi l’estada en un laboratori de recerca de l’IBEC ha estat una experiència fantàstica!” exclama. “No tinc cap dubte que els viatges diaris han valgut la pena i si tornés a tenir l’oportunitat ho repetiria sense pensar-m’ho dues vegades! Aquesta estada m’ha permès conèixer de primera mà la vida de l’investigador, com funciona un laboratori de recerca, les tècniques més importants d’experimentació  i molts altres aspectes que indubtablement em seran molt útils en un futur no molt llunyà.”

A banda de l’experiència personal, l’estada a l’IBEC ha estat un punt clau en el desenvolupament del treball de recerca d’en Mark doncs ha pogut realitzar un seguit d’experiments amb assessorament professional i en un entorn de recerca real.

“Està clar que recomanaria sens dubte a altres estudiants fer una estada similar” assegura en Mark amb vehemència. “Poder conèixer la recerca que s’està fent en el laboratori d’un grup de recerca i alhora tenir la gran oportunitat de realitzar la part pràctica del teu Treball de Recerca és una experiència inoblidable que a més de ser molt útil també és molt enriquidora personalment.”

Aquest curs en Mark comença segon de batxillerat i al gener presentarà el seu Treball de Recerca, el seu objectiu és cursar el Grau de Ciències Biomèdiques de la Universitat de Barcelona (UB). Tot i que sempre ha tingut clar que volia estudiar una carrera en l’àmbit científic està convençut que després de passar uns dies treballant al laboratori té més clar que mai que el que realment vol és formar part d’un equip d’investigadors com els de l’IBEC.

El programa Batx2Lab ofereix l’oportunitat a estudiants de 1r de Batxillerat de Catalunya de realitzar la part pràctica del seu Treball de Recerca a les instal·lacions de les institucions ubicades al Parc Científic de Barcelona, com l’IBEC.