L’IBEC ha participat en la Fira Recerca en Directe al CosmoCaixa amb l’estand “La medicina del futur” on alguns dels investigadors de l’IBEC han parlat sobre la seva recerca. La medicina personalitzada, les plataformes de diagnòstic portàtils, les nanocàpsules per a l’alliberament de fàrmacs, la bioimpressió i les tècniques de regeneració han estat els protagonistes de l’estand.
Del 6 al 8 d’Abril la fira estava oberta a escoles que portaven als seus alumnes de 4t d’ESO, batxillerat o cicles formatius de grau superior a conèixer la ciència real que es du a terme al seu voltant. “Ha estat una oportunitat fantàstica per explicar la ciència que fem a l’IBEC i engrescar als alumnes de secundària per la ciència”, corrobora en Víctor González, investigador del grup de Mecanobiologia cel·lular i molecular.
“El millor de la Fira és que els adolescents interessats en la ciència veuen de primera mà què significa treballar en un centre de recerca com l’IBEC” diu l’Arnau Biosca, investigador de la unitat conjunta IBEC/IS Global de Nanomalaria. “A més, poden preguntar a investigadors en actiu com és la feina del científic al dia a dia i què s’ha d’estudiar per arribar a ser investigador. Crec que vam ajudar molts indecisos!”
En canvi, el dissabte 9 la fira estava oberta al públic general i van venir sobretot famílies dins de la seva visita al CosmoCaixa. Esdeveniments com aquest ofereixen la possibilitat d’apropar la ciència a un públic molt diferent. Explicar la recerca de frontera sobre la necessitat de construir una bastida d’àcid làctic per a poder regenerar el cor a una nena de 9 anys sembla tot un repte. Però quan ella et respon “Llavors, aquestes tiretes serien com les professores del cos, que ensenyarien a les cèl·lules què és el que han de fer per curar-se, no?” has aconseguit traslladar la base a un públic molt jove i àvid de coneixement.
“Participar en aquesta fira ha sigut una gran oportunitat d’animar els estudiants a fer-se preguntes i a esforçar-se en allò que volen ser, encara que el camí sembli difícil” assegura en Jesús Ordoño, investigador del grup de Biomaterials per a teràpies regeneratives. “A més és fantàstic veure com el públic general s’interessa per la nostra feina, des de nens i nenes curiosos de 4 anys fins a pares i gent gran que marxen a casa il·lusionats amb la idea que algun dia la nostra recerca serà una realitat i ajudarà a molta gent”
L’objectiu de la Fira Recerca en Directe, que organitza la Unitat de Cultura Científica del Parc Científic de Barcelona, en coordinació amb l’Obra Social la Caixa, és mostrar els projectes d’investigació que s’estan duent a terme a Catalunya en els diversos camps de recerca, per tal d’apropar la investigació a tots els ciutadans i fomentar vocacions científiques entre els joves.
Aquí podeu veure la cobertura que BTV Directe va fer sobre la Fira.
Estand a càrrec de: Arnau Biosca, Víctor González, Ignasi Jorba i Jesús Ordoño