El 24 de Febrer l’IBEC va impartir el curs d’actualització científica “Els Biomaterials, nous materials per a teràpies regeneratives” per a professors de secundària com a una de les optatives del programa d’actualització docent CTM de la Generalitat de Catalunya.
Miguel Ángel Mateos i Óscar Castaño, investigadors del grup de Biomaterials per a teràpies regeneratives del IBEC, van començar el curs amb la iniciació en la història de la recerca en biomaterials que va començar molt abans del que tots pensem, cap al 484 abans de Crist.
Els professors van poder aprendre sobre els diferents materials que s’utilitzen actualment per a implants, pròtesis i intervencions quirúrgiques. A més a més van entendre perquè són tan importants les característiques superficials dels materials i quins son els experiments que cal dur a terme per determinar la biocompatibilitat d’un material.
També es van poder endinsar en el món de l’enginyeria de teixits coneixent de primera mà les etapes necessàries per resoldre un defecte en el teixit així com les diferents tècniques emprades per crear la bastida necessària per a la regeneració de teixits.
“M’ha semblat una temàtica molt interessant, molt nova i molt útil per als alumnes que no saben què són les cèl·lules mare i molt menys de les seves aplicacions en teràpies regeneratives”, diu en Ramón un dels professors assistents al curs. “Crec que aquesta mena d’iniciatives son molt útils, molts de nosaltres fa molt que hem acabat la carrera i aquesta és la única manera que tenim d’estar més al dia de l’actualitat científica”.
“Van explicar coses quotidianes i properes des de la perspectiva experimental d’una manera molt entenedora” comenta una de les professores assistents al curs.
Per concloure la jornada els professors van poder visitar el laboratori del grup de Biomaterials per a teràpies regeneratives i veure per l’equipament utilitzat en la seva recerca i alguns exemples de bastides reals.
Curs a càrrec de: Miguel Ángel Mateos i Óscar Castaño