Els alumnes de 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat de l’Institut Miquel Martí i Pol han vingut de visita a l’IBEC per fer el taller “Teràpies regeneratives” enfocat cap a la creació d’òrgans al laboratori. Serà possible en un futur pròxim crear òrgans completament funcionals i aptes pel trasplantament al laboratori? Tot el taller gira entorn aquesta pregunta, però abans cal comprendre perquè és necessari investigar en aquest àmbit si actualment ja existeixen els trasplantaments de donants.
S’ha fet un recorregut per la història de la creació de teixits i òrgans al laboratori, des del 1997 quan es va crear la primera orella al laboratori, fins al 2013 quan es van crear els primers ronyons al laboratori i acabant amb el paradigma de la recerca actual. Mitjançant un joc de preguntes i respostes s’han discutit els avantatges i els inconvenients d’aquestes tècniques i s’ha debatut sobre la possibilitat actual de trasplantar òrgans creats al laboratori. Actualment ja es poden trasplantar alguns òrgans creats al laboratori com la bufeta o la tràquea, però per crear altres òrgans completament funcionals com els ronyons, el cor o el cervell encara fa falta molta recerca.
Per finalitzar la visita els alumnes han visitat els laboratoris de l’IBEC on han pogut veure en primera persona com són aquestes instal·lacions, quin és l’ambient i quina mena d’experiments es duen a terme.