Posted by on 18/05/2015

IMG_20150518_112724

Alumnes de l’Institut Francesc Macià. Autor: IBEC

Avui la classe de primer de batxillerat de l’institut Francesc Macià de Cornellà del Llobregat ha vingut de visita a l’IBEC a fer el taller “Dissenyem un fàrmac intel·ligent activat per llum”.

Al llarg de la xerrada els alumnes s’han pogut endinsar en el món de la recerca cap a la medicina personalitzada, han aprés què és un fàrmac intel·ligent, quines avantatges presenta respecte els fàrmacs convencionals i per a què és important.

La Silvia Pittolo, investigadora del grup de Nanosondes i Nanoconmutadors del IBEC, els ha explicat part de la recerca de la seva tesi doctoral enfocada a dissenyar un fàrmac intel·ligent que pugui activar-se amb llum. Els ha explicat que per aconseguir-ho es necessita unir un fàrmac a una base fotosensible que sigui capaç de canviar de conformació quan li arriba una longitud d’ona determinada.

Per comprendre bé tots els passos necessaris en la recerca per descobrir un nou fàrmac els alumnes han participat en un joc de rol amb cartes. Hem dividit la classe en dos grups i cada grup representava un equip d’investigació diferent, cada membre del grup tenia un paper assignat dins d’aquest grup de recerca i entre tots havien de fer pas a pas la recerca fins a trobar la molècula que resultava més efectiva i es podia convertir en un fàrmac activat per llum.

Els alumnes s’han mostrat molt interessats i curiosos respecte aquest tema, feien moltes preguntes i volien saber més sobre com és possible activar un fàrmac amb llum a l’interior del cos. El joc de rol els ha permès conèixer de més a prop els passos i els temps de la recerca.

Visita a càrrec de: Silvia Pittolo