Posted by on 20/04/2015

Empremta digital per cultivar la flora epitelial

Empremta digital per cultivar la flora epitelial. Autor: IBEC

Avui els alumnes de Biologia de 2n de Batxillerat de l’institut Moisés Broggi han vingut al IBEC a fer la visita-taller “L’Empremta bacteriana” on han pogut descobrir quins processos poden fer els bacteris per adquirir resistència als antibiòtics.

L’Anna Crespo, investigadora del grup de Infeccions Bacterianes: Teràpies antimicrobianes, els ha endinsat en el món de la bioenginyeria bacteriana i els ha donat a conèixer una mica més sobre la seva recerca en aquest àmbit.

Durant la part pràctica de la visita, els alumnes han pogut sembrar soques de E.Coli  i P.aeruginosa en diferents medis líquids de cultiu amb presència de diferents antibiòtics. D’aquesta manera i mitjançant les dades de densitat òptica obtingudes amb l’espectrofotòmetre, han pogut dibuixar la corba de creixement dels bacteris i determina què és el que havia passat durant el seu creixement.

“A mi m’ha agradat molt la visita, crec que tot ho hem entès bé i que el nivell s’ajustava molt als nostres coneixements previs”, comenta un dels alumnes assistents a la visita. “Tot i així, jo m’esperava fer la part pràctica a un laboratori de veritat, amb la gent treballant al nostre costat. Però fer-ho així de manera separada ens serveix per concentrar-nos més suposo.”

Els alumnes també han tingut la oportunitat de visitar els laboratoris del IBEC i veure de primera mà l’ambient de la recerca.  La segona part pràctica es basava en fer cultius en plaques de petri de la flora bacteriana epitelial. Aquí els alumnes han pogut decidir què volien sembrar: les mans, el nas, el mòbil…. Els resultats d’aquest experiment com que necessiten més temps de cultiu haurem d’esperar a veure’ls publicats pròximament.

“La visita escolar ha estat una molt bona experiència!” diu l’Anna Crespo, investigadora encarregada de la visita. “Com que només erem 12, tots han pogut fer la part pràctica i experimentar una mica per ells mateixos. A més, la classe tenia molt interès per aprendre i moltes ganes de fer coses, espero que realment hagin après i hagi augmentat la seva motivació cap a la ciència”.

Visita a càrrec de: Anna Crespo