Posted by on 17/06/2016

Dr. Artur Llobet i Dr. Pau Gorostiza durant la celebració. Autor: IBEC

Dr. Artur Llobet i Dr. Pau Gorostiza durant la celebració. Autor: IBEC

El Dr. Pau Gorostiza, responsable del grup de Nanosondes i nanoconmutadors de l’IBEC va participar en el 17è Simposi de la Marató de TV3, en el qual se celebrava la fi dels 30 projectes de recerca guardonats amb finançament durant la marató del 2010.
L’esdeveniment va tenir lloc el dimecres a l’Institut d’Estudis Catalans, i va incloure una sessió de pòsters oberta al públic, també va comptar amb taules rodones d’experts en les quals es discutien els resultats dels projectes que abastaven la recerca sobre la comprensió, el tractament i el pronòstic de les lesions de la medul·la espinal i del cervell. L’acte va ser presidit per Antonio Andreu, Director General de Recerca i Innovació del Ministeri de Salut; Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i Presidenta de la Junta de la Marató de TV3 fundació; Joan Domènec Ros, president de l’IEC; i el periodista i amfitrió de la Marató de 2010 Albert Om.

El projecte del Dr. Pau Gorostiza amb el Dr. Artur Llobet de la Facultat de Medicina de la UB, “Regeneració de circuits neuronals mitjançant marcapassos optogenètics“, amb l’objectiu de mantenir artificialment l’activitat d’un circuit neuronal lesionat il·luminant selectivament les neurones no danyades que expressen proteïnes que s’activen amb llum, o administrant medicaments regulats per llum.

“Hem generat compostos, en col·laboració amb Amadeu Llebaria, que tenen una activitat farmacològica controlada per l’exposició a la llum in vitro i que exerceix control sobre el sistema nerviós in vivo“, diu Pau Gorostiza. “Hem estat capaços de fer que els capgrossos nedin o es quedin quiets després d’haver estat exposats a la molècula alloswitch-1, depenent de si se’ls il·lumina amb llum verda o blava.” El proper pas serà tractar de transferir els resultats d’aquests animals, utilitzant models experimentals de lesions en el sistema nerviós.

La Marató de TV3, que és un esdeveniment anual per recaptar fons per a la recerca científica en diverses malalties englobades sota un tema diferent cada any, té la taxa més alta al món dels diners recollits per habitant. Des de 1992 han recaptat més de 151 milions d’euros mitjançant el finançament de 723 projectes de 6.500 investigadors.

Aquí podeu veure la retransmissió de l’esdeveniment per TV3.