Posted by on 01/09/2016

Fotografía cedida per la Maria

Fotografía cedida per la Maria

La Maria ha sigut una de les guanyadores dels Premis Extraordinaris de Batxillerat 2016 i, a conseqüència d’això, va escollir venir a l’IBEC per fer una estada al laboratori de Nano-Bio dispositius intel·ligents durant el mes de Juliol. “De tots els centres que ens oferien l’IBEC era el que més em cridava l’atenció perquè era el que millor combinava totes les àrees de coneixement de l’enginyeria biomèdica que actualment curso” ens comenta la Maria.

Però aquesta no va ser la primera trobada de la Maria amb l’IBEC, uns mesos abans que sortís la resolució dels premis va coincidir amb el Prof. Samuel Sánchez, responsable del grup de Nano-Bio dispositius intel·ligents de l’IBEC, en un acte. Allí va ser on ella va conèixer part de la recerca de l’IBEC, “des d’aquell mateix moment vaig quedar fascinada, i vaig tenir clar que m’interessava moltíssim aquesta mena de recerca i que m’encantaria poder endinsar-m’hi” confessa la Maria.

El laboratori del Dr. Sánchez se centra en la dimensió “nano” amb l’objectiu de dissenyar diferents dispositius tan funcionals a escala diminuta com bio-compatibles. Durant la seva estada la Maria va treballar sota la tutela de la Tània Patiño i l’Ana Hortelão, investigadores de l’IBEC en l’àmbit més biològic de la recerca.

“La Tània i l’Ana m’han ensenyat moltíssimes coses i han estat pacients, atentes i disposades resoldre’m tots els dubtes que m’hagin pogut sorgir, també m’han encomanat encara més el seu entusiasme i passió per la ciència” assegura. “Els agraeixo que hagin confiat plenament en mi en molts moments.”

Durant el mes que la Maria ha passat al laboratori, ha pogut observar, fer i ajudar en tota mena d’experiments tant en l’àmbit de la ciència bàsica com en la ciència aplicada. “També he estat ajudant tant com he pogut a la María, una noia que prepara el seu projecte de final de grau i que se centrava sobretot en la possibilitat d’encapsular medicaments dins de partícules, que prèviament havíem sintetitzat, per tal d’algun dia poder-ho aplicar al que es coneix com a “medicina dirigida””.

Compartint l’estada amb la Maria hi havia altres sis estudiants universitaris distribuïts entre les diferents línies de recerca del mateix grup. “La veritat és que tots hem coincidit en dir que costa trobar un laboratori que accepti treballar amb tu quan ni tan sols has acabat mitja carrera… el Prof. Sánchez ens ha facilitat l’accés tant com ha pogut i tot l’equip ens ha rebut molt amablement!” exclama emocionada.

Des de sempre ha tingut clar que en el seu interior hi havia una vocació científica, de ment curiosa busca respostes i arguments per resoldre tots els seus dubtes i considera que només la ciència pot donar-li respostes. “Sempre he admirat un oncle meu que és metge, per això sempre responia que jo de gran volia ser metge, però a mesura que he anat creixent m’ha donat que m’agradaven molt els números i la física i que no els volia deixar de banda… i així va ser com vaig acabar triant els meus estudis” ens explica.

“Crec que he tingut sort, perquè tots els professors que he tingut estaven convençuts del que feien i de per què ho feien” comenta la Maria. “Això m’ha fet despertar una enveja sana cap al seu entusiasme per la ciència i ha fet que aquí estigui jo!”

Actualment la Maria està a punt de començar el seu segon any del grau d’Enginyeria Biomèdica a la Universitat de Barcelona (UB) i aquesta ha estat la seva primera experiència amb la ciència real. Assegura que tot i encara tenir tres anys de grau al davant i que ha de descobrir moltes altres sortides i possibilitats “l’estada al laboratori m’ha permès veure de primera mà com és la ciència –els seus peròs i contres– i si he de ser sincera, m’ha agradat. És un repte constant i molt estimulant; sobretot per l’aplicació final i humana que busquem”.

Els premis extraordinaris de batxillerat els atorga anualment el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de potenciar l’excel·lència dels alumnes, es tracta d’un seguit de proves a les quals es poden presentar tots els alumnes que han superat batxillerat amb una nota igual o superior al 8,75.