Dins del programa Joves i ciència, els estudiants han pogut treballar amb la microscòpia d’expansió, augmentant la mida de les cèl·lules per a una millor observació. L’efecte és semblant al que tindríem si deixéssim un osset de gominola en aigua durant un dia: s’acabaria inflant fins a triplicar el seu volum! Les responsables han estat la investigadora predoctoral Natàlia Feiner i la investigadora postdoctoral Sílvia Pujals, del grup Nanoscopy for nanomedicine. “Crec que el programa Joves i Ciencia és una gran oportunitat per els nois i noies per entendre com és el dia a dia d’un investigador”, comenta la Natàlia. “Els nois que han participat en aquest programa han demostrat una gran capacitat per entendre i dur a terme experiments de una forma molt ràpida, demostrant que poden arribar a ser grans investigadors”, afegeix.
Altres estudiants, que ja han passat tot l’any amb nosaltres participant al programa “Bojos per la bioenginyeria”, han aprofitar per donar-li una empenta al seu treball de recerca als nostres laboratoris aquest juliol. És el cas de l’Andreu Boix y l’Elisenda Baro, que han estat treballant amb la investigadora sènior Soledad Pérez, del grup Biomaterials for Regenerative Therapies, en regeneració de teixits.
Altres dos “boges”, la Miriam Martínez i la Carla Nicolau, han pogut treballar amb el Nimesh Ramesh, estudiant de doctorat del grup Integrative Cell and Tissue Dynamics. En aquest laboratori els estudiants han investigat la influència de les diferents rigideses del substrat i la densitat cel·lular en el comportament de les cèl·lules. “Participar en aquest programa ha estat molt gratificant i educatiu. Ha estat una gran experiència ser el mentor de joves estudiants tan brillants. Tenien molta curiositat per la bioenginyeria i han après molt ràpid els procediments de laboratori. Crec que tenen molt de futur per davant! ”, diu el Nimesh de la seva experiència.
També hem acollit, com ja venim fent des de fa 3 temporades, els estudiants del programa BYISC. Aquest any hem ofert dues estades: una al campus besòs de l’IBEC, de la mà del grup SPECS amb el programa “Neuro-robotics as a tool to understand the brain”. Una altra a la seu central de l’IBEC, amb el programa “Instructive materials for Regenerative Medicine”, de la mà de la Soledad Amedio, el Jesús Ordoño i el Sergi Rey.
En aquest segon programa, a banda dels continguts teòrics i pràctics del projecte, els estudiants han pogut participar en un debat sobre “Animal testing in biomedical research”, conduït per una servidora, on els estudiants han reflexionat sobre el futur de lús dels animals en recerca biomèdica; a més el Xavier Punyet, gestor de projectes a l’oficina de transferencia de tecnologia de l’IBEC, ha ofert una sessió de “Tech Transfer”. La seva sessió es va centrar en explicar d’on ve la necessitat dels processos de transferència tecnològica i com es porta a la pràctica. El Xavi va fer una retrospectiva històrica per entendre com el mon acadèmic i hospitalari ha esdevingut un gran motor innovador, que pot convertir coneixement en solucions per a la societat.
“Els estudiants no van trigar a fer preguntes”, comenta el Xavier. “Es van interessar en els orígens de les grans indústries del sector biomèdic, i sobre el nous models d’innovació. També volien entendre i conèixer com son els processos de desenvolupament de noves tecnologies i quin paper poden jugar ells en un futur com a investigadors en la cadena de valor”.
Malgrat la ciència mai no descansa, els nostres estudiants s’han guanyat unes molt merescudes vacances, després de setmanes enfeinats als laboratoris de l’IBEC. Els desitgem molt bon estiu a tots i esperem que la seva experiència al món de la bioenginyeria hagi estat engrescadora.
Autora: Pilar Rodríguez-Franco
Divulgadora científica a l’IBEC