Posted by on 17/04/2015

Âlex i Yentel durant les  jornades al Joves i Ciència

Àlex i Yentel durant les jornades al Joves i Ciència. Fotografia cedida.

L’Àlex i la Yentel son dos alumnes que van venir a fer la tercera fase del programa Joves i Ciència al grup de Biomaterials per a teràpies regeneratives del IBEC. El programa Joves i Ciència és un programa coordinat per la Fundació Catalunya La Pedrera, que té per objectiu fomentar les vocacions científiques dels joves. S’adreça a cinquanta d’estudiants de 4t d’ESO de Catalunya que, durant tres anys, tenen l’oportunitat de viure la recerca científica en primera persona.

Tots dos van conèixer l’IBEC a partir d’aquest programa però la Yentel va venir per primera vegada a fer la segona fase. “Durant la primera estada jo estava a càrrec de la Dra. Melba Navarro.

La meva feina va consistir en construir bastides de PLA (àcid polilàctic) i els vaig comparar amb uns de PLA combinats amb un vidre que feia que les cèl·lules se sentissin atretes”, ens explica la Yentel. “Un cop fets aquests experiments, vaig cultivar cèl·lules de càncer d’os (osteosarcoma) en tots dos tipus d’esponja i, finalment, vaig observar les preparacions en microscopi de fluorescència per a poder determinar quina combinació (PLA sol o PLA+vidre) afavoria el creixement cèl·lula i, per tant, la regeneració òssia.”

Aquesta estada va permetre a la Yentel aprofitar per realitzar la part pràctica del seu treball de recerca en un ambient de recerca real. “Després de l’estada la Melba em va seguir ajudant molt en el treball de recerca, vaig poder quedar amb ella per fer-li entrevistes i preguntar-li dubtes”, diu la Yentel. “Durant l’estada vaig establir força relació amb la Isabel, la tècnica de laboratori, que va ser qui em va ensenyar tot el que calia saber per treballar a un laboratori i seguir correctament els protocols”.

La Yentel finalment va presentar el seu Treball de Recerca i va aconseguir un 10! “L’estada al laboratori va ser el que va determinar que realment m’agradava estar en contacte amb tècniques de laboratori i, a la vegada, aplicar dels descobriments a la medicina”, assegura la Yentel. “Fins l’últim moment vaig estar dubtant entre medicina, ciències biomèdiques i biologia molecular. Vaig triar ciències biomèdiques pel fet de que estava relacionat amb la medicina (hi ha assignatures comunes com anatomia) però que anava més enllà d’aquesta (aprofundeix en el perquè de les malaties i les cures)”.

Actualment està estudiant la carrera de Ciències Biomèdiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ja té la mirada posada cap al futur, sobretot li agraden la nutrició i la neurologia i el que té clar és que vol acabar treballant a un laboratori clínic.

La Yentel va quedar tan satisfeta de la seva experiència al IBEC que va voler repetir fent la tercera fase del programa Joves i Ciència a les nostres instal·lacions i, a més a més, va convèncer al seu amic Àlex per que també hi vingués.

“El projecte desenvolupat durant l’estada a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya va consistir en el càlcul del “population doubling time” de dos tipus cel•lulars”, ens explica l’Àlex. “Per tal de dur a terme el protocol pel càlcul de “population soubling time” (PDT), va ser necessària una formació en les tècniques bàsiques de cultiu cel·lular i de treball de laboratori. A més a més, vam poder parlar i conviure amb investigadors en el seu entorn de treball habitual, cosa molt útil de cara a conèixer la feina de l’investigador de primeríssima mà.”

Durant l’estada de la tercera fase van estar a càrrec de la Dra. Soledad Pérez que els guiava en la seva recerca. Igual que deia la Yentel, la seva relació amb els professionals de la recerca va ser molt bona. “Amb la Soledad vam establir una relació molt propera. En tot moment ens vam sentir atesos per ella, que es va preocupar de resoldre tots els nostres dubtes”, diu l’Àlex. “També vaig tenir molt bona relació amb la Cristina, una de les nostres guies, que ens va ensenyar les tècniques del treball de cultiu cel·lular en condicions estèrils i amb qui vam compartir més temps. Ens va ser molt útil treballar amb ella, de cara a conèixer la feina de l’investigador i ens va servir com a referència del que ens podem trobar en acabar la carrera d’aquí uns pocs anys.”

L’Àlex va fer la seva estada al IBEC just abans de començar la carrera. “Realment penso que és important que tots els joves que tinguin inquietud per la recerca científica puguin conèixer el dia a dia de l’investigador i la passió dels científics que dediquen la seva carrera professional a la recerca per tal d’apassionar-se encara més per aquesta disciplina,” ens explica apassionadament l’Àlex.

“Definitivament jo si que recomanaria aquesta mena d’estades a altres estudiants de batxillerat!” afegeix la Yentel. “Ara que he començat la carrera, moltes coses pràctiques del laboratori les domino i conec i això és un gran avantatge davant els meus companys, ja que la majoria mai han estat en un centre de recerca. A més, cada estada és una experiència més pel currículum.”

Actualment l’Àlex està estudiant Medicina a la UAB, però no sempre ha tingut clar que aquest seria el seu futur. “Sempre m’han agradat molt assignatures més anomenades “de lletres” com ara la literatura i la història, en alguns moments vaig barallar carreres com la de Dret  i la de Ciències Polítiques”, ens confessa l’Àlex. “No tinc clar a què em voldré dedicar exactament en el meu futur professional, però sí sé que m’agradaria treballar un temps fora d’Espanya i que no tanco les portes a dedicar-me a la recerca durant una temporada o compaginar-la amb la pràctica clínica.”

El programa Joves i Ciència té una durada de tres anys: 1r ANY – Estades MónNatura Pirineus: 50 Estudiants de 4t d’ESO són seleccionats per viure una experiència de recerca científica al MónNatura Pirineus, treballant en un dels 5 projectes liderats per investigadors de primera línia i convivint 13 dies en un paratge idíl·lic a les Valls d’Àneu. 2n ANY – Estades al Centre de Recerca: Els estudiants ja seleccionats i que ja han finalitzat el primer curs de batxillerat científic i/o tecnològic poden continuar tenint experiències en ciència, en un centre de recerca o en un programa internacional. 3r ANY – Estades Cerca: els estudiants proposen un projecte a desenvolupar, ja sigui en un centre d’investigació local o en un programa internacional de ciència.