Posted by on 13/04/2018

Aquesta setmana a l’IBEC hem sortit dels laboratoris i les oficines amb moltes ganes de divulgar ciència… i no ens hem estat de res!

Per una banda, hem participat al festival 10alamenos9 de la nanotecnologia, que s’ha celebrat al CosmoCaixa. Allà, l’equip divulgador de l’IBEC (aka Pilar Jiménez i Pilar Rodríguez) ha fet un taller sobre fàrmacs dirigits i ha revisat com serà la medicina del futur gràcies a la nanotecnologia.

Els alumnes han conegut de primera mà alguns dels procediments que els investigadors fan servir avui en dia per a fer nanoencapsulacions al laboratori, i ho han pogut posar en pràctica.

 

 

 

 

 

 

 

Els investigadors de l’IBEC també han volgut participar al festival, i ho han fet amb diverses xerrades. En concret, la investigadora sènior Mònica Mir, del grup de Nanobioenginyeria, ha parlat del futur del diagnòstic precoç de malalties. L’investigador principal Gabriel Gomila, del grup Caracterització bioelèctrica a la nanoescala per la seva banda, ha parlat de nanoscòpia amb la seva xerrada “Microscopis per les ciències de la vida: de la micro a la nanoescala”.

Aquesta mateixa setmana, un bon grapat d’investigadors predoctorals (La Xarxa Quiroga, el Carlos Pérez, l’Ariadna Marín i el Macià Esteve) dels grups de Mecanobiologia Cel·lular i  Molecular i el de Dinàmica Integrativa de Cèl·lules i Teixits de l’IBEC també s’han llençat a fer divulgació,a la fira Recerca en Directe i amb l’activitat: La mecànica cel·lular, la membrana de més a prop.

Els participants de la fira han vist com s’adapta la membrana cel·lular als estímuls del seu entorn. Els investigadors els han explicat quins són els mecanismes que utilitzen les cèl·lules per detectar i respondre a estímuls mecànics i  com les forces i el control molecular cooperen per aconseguir que els teixits duguin a terme la seva funció biològica.

Ha estat una setmana intensa, ens toca tancar “paradeta” i tornar als nostres espais de treball habituals, amb la sensació que aquesta sortida ha valgut i molt la pena. Esperem haver esclarit alguns dubtes dels estudiants que han vingut a veure’ns, i sobretot haver despertat moltes preguntes noves.

 

Article i fotografies: Pilar Rodríguez

Divulgadora a l’IBEC

Posted in: Fires, Xerrades