Posted by on 20/06/2016

Elena Lantero durant la xerrada a la Festa de la Ciència. Autor: IBEC

Elena Lantero durant la xerrada a la Festa de la Ciència. Autor: IBEC

Enguany l’IBEC ha participat en la Festa de la Ciència i la Tecnologia amb la microxerrada “Nanotecnologia, una nova arma contra la malària” a càrrec de l’Elena Lantero, investigadora de la unitat conjunta IBEC-ISGlobal de Nanomalaria. Al llarg de la xerrada els oients van ser espectadors de primera línia del combat constant entre la medicina i el Plasmòdium, el paràsit que causa la malària. De la mà de l’Elena els assistents van poder recórrer la història d’aquesta malaltia i coneix quins eren els tractaments d’abans, l’estat actual de la recerca així com l’ús de la nanotecnologia en aquesta batalla.

Durant el torn de preguntes es va obrir un debat sobre els mètodes de control del mosquit Anopheles, el vector que transmet la malària. Va haver-hi moltes preguntes sobre les estratègies per a matar-los o modificar-los i, arran d’això, un grup de noies van plantejar qüestions ètiques sobre la viabilitat ecològica d’eliminar o modificar mosquits de l’ecosistema. També va haver-hi un gruix important de preguntes sobre l’aplicabilitat real d’aquests projectes per saber si realment es podrien assumir els costos per aplicar-los a països en vies de desenvolupament.

En utilitzar la nanotecnologia s’implementa una disminució de l’escala el que implica petits volums de mostra i de reactius. Això disminueix tant els costos de producció i d’anàlisi. A més a més, el fet de poder desenvolupar sistemes de diagnòstic tan petits i portàtils possibilita que es pugui acostar el laboratori allà on es troba el malalt.

“Ha estat tota una experiència, veure com la gent s’involucra i s’interessa és genial!” ens diu l’Elena. “Inclòs, en acabar, varies persones es van aixecar per parlar amb mi i fer-me algunes preguntes més. Va ser emocionant veure com la carpa estava plena de gent i, fins i tot, alguns es van quedar a peu dret al voltant escoltant!”

En aquest espai els investigadors, tecnòlegs, divulgadors i científics tenen la paraula durant 20 minuts per abordar en profunditat la recerca de frontera, temes capdavanters, rellevants per a la societat o que han fet una destacada evolució en els darrers 10 anys. La Festa de la Ciència i la Tecnologia és un esdeveniment organitzat per l’Ajuntament de Barcelona en el que es proposen més de 100 activitats en 30 espais diferents per a viure en primera línia la recerca de frontera, pel coneixement científic i pel progrés tecnològic.

Xerrada a càrrec d’Elena Lantero

Posted in: Fires