Aquest any l’IBEC ha participat al 12è Festival de la Ciència amb tot un seguit d’activitats.
Dissabte 12 al matí va ser el torn del taller “Robots biomimètics per entendre la nostra conducta”, a càrrec del grup SPECS (Synthetic Perceptive, Emotive and Cognitive Systems) de l’IBEC. Sabies que gràcies a la robòtica podem estudiar aspectes del funcionament del cervell, com ara l’aprenentatge? A través d’aquest taller, els assistents van introduir-se en aquest món amb uns quants exemples i amb el robot Nao, amb qui van descobrir algunes característiques del nostre comportament.
També de la mà d’aquest grup, els assistents van gaudir de l’activitat “Rehabilitació del cervell després d’una lesió cerebral” fent servir l’anomenat Rehabilitation Gaming System, una eina de realitat virtual per a rehabilitar l’activitat motora y cognitiva després d’una lesió cerebral.
Per tancar, els talleristes d’SPECS van presentar “Estudiar el cervell amb realitat virtual i eines interactives 3D”, on van presentar diverses de les eines que ells desenvolupen per a l’estudi del cervell, recalcant que la neurociència actual és multidisciplinària i recorre a disciplines com l’enginyeria, la computació o la física, fins i tot a través d’eines virtuals, interactives i jocs.
Dissabte a la tarda vam endinsar-nos en un “laboratori de bioenginyeria”, a través de diversos tallers i activitats amb l’ajuda dels investigadors Helena Lozano, Rafael Mestre, Maider Badiola i Davia Prischich.
Els assistents van poder observar les seves cèl·lules al microscopi i conèixer de la mà dels nostres investigadors el paper de la mecànica cel·lular als diferents teixits que ens formen.
També ens vam endinsar en la pròpia cèl·lula, demanant-nos “Què és l’ADN?”. Els assistents van poder construir un model de cadena d’ADN, i fins i tot extreure l’ADN d’un plàtan en un no res. A través d’aquestes activitats els investigadors van explicar en què consisteix la manipulació genètica i algunes de les seves tècniques com l’anomenada CRISPR.
Ha estat una gran ocasió per a divertir-te, experimentar, debatre i a descobrir que en el fons tots som genis. Ens veiem l’any que ve!
Article: Pilar Rodríguez
Divulgadora a l’IBEC