Posted by on 11/11/2015

Alumnes participant en una de les activitats de la visita. Autor: IBEC

Alumnes participant en una de les activitats de la visita.
Autor: IBEC

Avui, la classe de 3r d’ESO B de l’Escola Amor de Dios ha vingut a l’IBEC per fer la visita “L’Olfacte artificial: els processos que hi ha darrere del nas electrònic”. El nas electrònic és un instrument que s’utilitza en àmbits diversos, per exemple: per detectar explosius, per detectar drogues, per controlar la qualitat d’alguns aliments i per detectar intents de frau en vins i olis d’oliva.

Després d’escoltar les explicacions que els ha fet en Sergio Oller i la Raquel Rodríguez, investigadors del grup Processament de la informació de senyals per als sistemes de detecció, sobre el funcionament del nas electrònic, les possibles aplicacions d’aquest i la recerca que fan al seu grup, els alumnes han fet un seguit d’activitats per comprendre la complexitat del funcionament del nostre nas i saber com funciona un nas electrònic bioinspirat.

D’aquesta manera els alumnes han pogut entendre com ambdós nassos es basen en la diversitat i la redundància de molts “sensors” i han comprès que cal un “cervell” capaç de processar la informació que els sensors generen. Mitjançant diverses activitats, els alumnes han pogut comprendre la manera en què treballa el nostre cervell quan volem detectar, distingir i identificar olors diferents.

El Sergio Oller i la Raquel Rodríguez presentant la recerca del seu grup.  Autor: IBEC

El Sergio Oller i la Raquel Rodríguez presentant la recerca del seu grup.
Autor: IBEC

Finalment, han pogut veure una demostració d’un dispositiu que mitjançant 4 sensors era capaç de diferenciar vinagre de martini. A partir d’aquesta demostració els alumnes han après que per a què un nas electrònic pugui diferenciar una substància d’una altra primer s’ha d’entrenar a l’ordinador per a què pugui aprendre quina és cada substància.

Visita a càrrec de: Sergio Oller i Raquel Rodríguez