Els alumnes de 3r d’ESO B de l’Escola Amor de Dios de Barcelona han inaugurat aquesta setmana el cicle de visites escolars de l’IBEC del curs 2015-2016 amb la visita “Coneguem les malalties cerebrovasculars: l’ictus”.
L’ictus és un trastorn brusc de la circulació cerebral, que altera la funció d’una determinada regió del cervell. Són trastorns que tenen en comú la seva presentació brusca i que solen afectar a persones ja grans, tot i que també es poden produir en joves. És una malaltia cerebrovascular que pot ser mortal i té una incidència major del que creiem: a Espanya cada 4 minuts una persona pateix un ictus i cada 40 minuts algú mor a conseqüència d’aquesta malaltia.
Durant la visita, els estudiants han pogut conèixer les característiques de l’ictus, entendre com funciona aquesta malaltia, quines en poden ser les causes, com es pot prevenir i com afecta la vida diària dels que la pateixen. L’Oiane Urra, investigadora del grup “Processament i interpretació de senyals biomèdics de l’IBEC, els ha explicat la seva recerca per a millorar el procés de la rehabilitació d’aquests pacients.
Mitjançant un joc de preguntes i respostes en grup els alumnes han pogut endinsar-se en el coneixement del funcionament cerebral, en la regulació del moviment i en el procés de rehabilitació dels pacients d’ictus. També han pogut veure quines són les àrees més complicades i quina recerca és la que s’està fent per intentar solucionar les dificultats de la rehabilitació amb les que els metges s’han trobat fins ara. Abans d’anar a visitar el laboratori, els alumnes han presentat en 3 minuts una de les idees treballades durant la sessió.
“Tan enriquidor és investigar al laboratori, com compartir els coneixements generats amb ments inquietes amb ganes d’aprendre més” ens comenta l’Oiane, la investigadora a càrrec d’aquesta visita-taller. “I això és precisament amb el que m’he trobat aquest matí entre els 26 alumnes de l’escola Amor de Dios que s’han apropat a l’IBEC a aprendre una mica més sobre les malalties cerebrovasculars. Una experiència que no em cansaré de repetir!”
Els estudiants han tingut l’oportunitat de visitar un laboratori de recerca computacional i veure que no tots els científics treballen amb pipetes i tubs d’assaig. Han vist les diferents màquines de què disposa el grup de recerca per a enregistrar senyals i han après que un equip de recerca treballa en una mateixa direcció però no només en un únic tema.
L’Organització Mundial de la Salut (WSO), el 2014 van engegar una campanya a escala mundial per a donar a conèixer aquesta malaltia, les maneres de prevenir-la i les opcions actuals de rehabilitació. En aquest sentit des de llavors es va decretar el dia 29 d’Octubre com el Dia Mundial de l’Ictus.
Visita a càrrec de: Oiane Urra