Posted by on 19/10/2016

Células de epitelio de mama moviéndose hacia la parte más rígida de una superficie. La actina se muestra en rojo, la paxilina verde y los núcleos en azul.

Células de epitelio de mama moviéndose hacia la parte más rígida de una superficie. La actina se muestra en rojo, la paxilina verde y los núcleos en azul.

Fa uns dies la revista Science publicava que, investigadors de l’IBEC havien demostrat que els grups cel·lulars se senten atrets per les zones més rígides dels teixits.

Segons s’ha pogut observar en els darrers estudis, les cèl·lules col·laboren entre elles per desplaçar-se cap als teixits més rígids i, com més gran és aquest grup cel·lular, més eficient és també aquest moviment. Per contra, es va observar que quan les cèl·lules no estan agrupades, no són capaces de trobar el camí per dirigir-se a aquests mateixos teixits.

La importància d’aquesta troballa rau en el fet que, aquesta atracció cap als teixits rígids podria explicar com les cèl·lules tumorals es mouen per iniciar la metàstasi i per tant, ens podria donar noves vies per impedir que es produeixi.

Avui, dia mundial del càncer de mama, ens volem sumar a la lluita contra aquesta malaltia aportant el nostre gra de sorra a la recerca per combatre-la.

 

Article de referència: Raimon Sunyer, Vito Conte, Jorge Escribano, Alberto Elosegui-Artola, Anna Labernadie, Leo Valon, Daniel Navajas, Jose Manuel Garcia-Aznar, José J Munoz, Pere Roca-Cusachs and Xavier Trepat (2016). Collective durotaxis cell emerges from long-range force intercellular transmission. Science, Vol. 353, Issue 6304, pp. 1157-1161

Posted in: Investigació