En el context de la celebració de la 20a setmana de la ciència unes 45 persones ens han acompanyat en una jornada científica singular. Els assistents han tingut l’oportunitat de visitar els laboratoris de l’IBEC per conèixer la recerca més puntera en l’àmbit de la bioenginyeria. A on han pogut conèixer l’espai on treballen els investigadors i veure els equipaments amb els quals es fa la recerca.
Després, sota el títol “Fem visibles les forces cel·lulars”, el Professor Xavier Trepat, responsable del grup integració cel·lular i dinàmica de teixits de l’IBEC, ha explicat com i perquè estudien la cèl·lula a través de l’anàlisi de les forces que exerceixen.
L’habilitat de les cèl·lules de migrar dins dels organismes vius està implicada en una àmplia gamma de fenòmens implicats tant en la salut com en la malaltia. Quan la migració està ben regulada permet la morfogènesi (un dels tres aspectes fonamentals de la biologia del desenvolupament, juntament amb el control del creixement cel·lular i de la diferenciació cel·lular), la defensa i la curació de ferides. Però en patologies greus com el càncer, les malalties vasculars o la inflamació crònica la regulació cel·lular falla i, en conseqüència, la migració és clau.
A més a més, per celebrar la setmana de la ciència hem finalitzat la jornada amb un brindis i el Science & Sound, un petit concert de la mà de Marta Mattotti, científica i cantant que ens va delitar amb un repertori especial amb temes relacionats amb la ciència. Mentrestant els assistents han tingut l’oportunitat de parlar cara a cara amb el Professor Xavier Trepat i altres investigadors de l’IBEC per conèixer de més a prop les percepcions de la ciència real.