Posted by on 23/02/2016

Alumna recreant la microscòpia de tracció a la macro escala. Autor: IBEC

Alumna recreant la microscòpia de tracció a la macro escala. Autor: IBEC

Avui ens han visitat els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut El Til·ler de les Franqueses del Vallès per fer un taller sobre les forces cel·lulars. Al llarg de la visita han pogut aprendre com disciplines tan diferents com la física, les matemàtiques i la biologia poden treballar conjuntament per resoldre problemes comuns.

A través de representacions a la macro escala, amb objectes quotidians els assistents han vist com es mouen les cèl·lules tan soles com en conjunt i han après com d’important és la necessitat d’un substrat per poder exercir una força i, per tant, un moviment. A més a més, han recreat les tècniques que s’utilitzen al laboratori per poder mesurar les forces que fan les cèl·lules.

“M’ha agradat poder explicar el que faig cada dia a joves que ho tenen tot per davant i que han de decidir quin camí professional prendran”, ens diu el Carlos Pérez, un dels investigadors a càrrec de la visita. “Crec que és una bona oportunitat per a què es facin una idea del que és la recerca i es plantegin si ells en volen formar part en un futur.”

Per finalitzar la visita, els alumnes han visitat els laboratoris de l’IBEC on el Carlos Pérez i la Pilar Rodríguez, investigadors del grup d’integració cel·lular i dinàmica de teixits de l’IBEC, els han ensenyat mostres cel·lulars i els han deixat utilitzar els microscopis amb els quals ells treballen habitualment.

“Avui hem parlat als alumnes de la microscòpia de tracció, una tècnica experimental que ha creat el nostre grup per quantificar les forces cel·lulars” comenta la Pilar. “Hem explicat als nois i noies com es cuida de les cèl·lules i també han pogut veure com és un laboratori i com funciona un microscopi. El Carlos i jo ens ho hem passat molt bé, esperem que ells també, i que hagin entès una mica millor com són les cèl·lules”.

Visita a càrrec de Pilar Rodríguez i Carlos Pérez