Posted by on 21/11/2015

Laura Casares durant la xerrada. Autor: IBEC

Laura Casares durant la xerrada.
Autor: IBEC

En el marc de la Setmana de la Ciència s’ha planificat el “Dia de la Ciència a les Escoles”, un esdeveniment que inclou més d’un centenar de xerrades-col·loqui a tot el territori Català adreçades a l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat. La Laura Casares, investigadora del grup d’integració cel·lular i dinàmica de teixits de l’IBEC, ha participat en una d’aquestes sessions explicant la seva recerca sota el títol: Cèl·lula, que la força t’acompanyi.

La sessió s’ha dut a terme al teatre del centre escolar Jesuïtes Casp – Sagrat Cor de Jesús on han assistit 160 alumnes d’aquesta i altres dues escoles ubicades al barri de l’Eixample. Durant aquesta xerrada la Laura ha explicat les tècniques que fan servir al seu laboratori per a poder mesurar les forces cel·lulars tot fent comparacions amb objectes quotidians que podem trobar a la macro escala.

Els assistents han pogut comprendre que les cèl·lules es mouen seguint els mateixos principis físics que nosaltres; és a dir que necessiten un substrat sobre el qual fer força per tal de poder-se desplaçar. La unió de la física i la biologia és el que permet dur a terme aquesta mena de recerca. D’aquesta manera es pot arribar a comprendre el funcionament del moviment cel·lular i així poder entendre què passa en els processos, com la cicatrització de ferides, i a les malalties, com el càncer, on aquest moviment és crucial.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi). Durant la que se celebra tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del territori Català: jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… tot un ventall de possibilitats a l’abast de tothom.