Posted by on 22/07/2016

Els alumnes durant la part pràctica del curs. Autor: IBEC

Els alumnes durant la part pràctica del curs. Autor: IBEC

Del 15 al 22 de Juliol l’IBEC ha participat en el campus Barcelona International Youth Science Challenge (BIYSC 2016), una nova iniciativa que té com a objectiu estimular el talent científic entre els joves de tot el món.

Al llarg d’aquests dies nou alumnes d’entre 16 i 19 anys han vingut a l’IBEC a fer el curs “Biomaterials instructius per a la medicina regenerativa” coordinat per la Dra. Soledad Pérez amb l’ajuda de Jesús Ordoño i Claudia Navarro, investigadors del grup de Biomaterials per a teràpies regeneratives. L’objectiu d’aquest curs era ajudar als estudiants a entendre la base de la medicina regenerativa i iniciar-se en el desenvolupament dels sistemes de bastides construïdes amb biomaterials.

A banda d’aprendre més sobre la recerca actual en l’àmbit de la medicina regenerativa, el curs reflexionava sobre aspectes ètics com l’ús de l’experimentació animal en la recerca biomèdica i explorava les característiques reals del dia a dia d’un equip investigador al laboratori. “Ens heu ensenyat com treballar en un laboratori, les últimes tècniques de medicina regenerativa i ens heu fet adonar de la falta d’informació que hi ha respecte al treball amb animals” ens comenten alguns dels alumnes assistents al projecte de l’IBEC, “Hem vist que en realitat estan molt ben cuidats i sabem que el seu ús és necessari, per això esperem que algun dia tot el món se n’adoni d’això.”

El BIYSC és un campus organitzat per la Fundació Catalunya – La Pedrera que permet a un centenar de joves conèixer i treballar al costat d’investigadors de 10 centres de prestigi. Aquest campus neix amb l’objectiu de potenciar l’interès per la ciència en joves que ja han mostrat talent en aquest camp.

“El curs ha estat molt interessant, sobretot he gaudit de les classes pràctiques on hem aprés a utilitzar moltes tècniques diferents, que ens seran útils en el futur” ens diu l’Aitor, un dels alumnes que ha participat en el curs de l’IBEC. “A més a més, la relació amb els investigadors ha estat molt propera, ens han donat una atenció personalitzada en tot moment.

La Dra. Elisabeth Engel durant la seva xerrada. Autor: Fundació Catalunya - La Pedrera

La Dra. Elisabeth Engel durant la seva xerrada. Autor: Fundació Catalunya – La Pedrera

A banda dels cursos, el BIYSC ofereix altres esdeveniments com debats, discussions amb els directors dels centres de recerca, així com una sèrie de conferències impartides per científics destacats. La Dra. Elisabeth Engel, responsable del grup de Biomaterials per a teràpies regeneratives de l’IBEC, va impartir la xerrada “Biomaterials, més enllà d’una simple plantilla” com a part del programa de conferències d’aquest campus.

A més a més, aquest projecte compta amb un seguit d’activitats socials durant els vespres i el cap de setmana. Un exemple d’aquestes activitats és el STEM dinner on joves investigadors i alumnes de tots els projectes compartien un sopar en un ambient distès per parlar sobre les seves experiències i les seves decisions que els han portat a escollir la recerca com a professió. En Jesús Ordoño i la Claudia Navarro han participat en aquest sopar parlant sobre la seva feina i les seves vivències per oferir una visió més real de la ciència.

Curs a càrreg de Soledad Pérez, Jesús Ordoño y Claudia Navarro