Els alumnes de biologia de primer de batxillerat de l’Institut Secretari Coloma de Barcelona han vingut al IBEC per fer la visita-taller “La recerca en cèl·lules mare”. Els alumnes han pogut comprendre quines són les característiques i el potencial que ofereixen les cèl·lules mare i perquè són una eina útil a l’hora de fer recerca. Han aprés també les diferències que hi ha entre cèl·lules mare i cèl·lules IPs.
En Marcel i l’Arantxa, els investigadors encarregats d’aquesta visita, els han explicat també la seva experiència personal. Han fet una ràpida visió de la seva presa de decisions que els ha portat a estar cursant ara un programa de doctorat europeu a cavall entre diferents entitats públiques i privades entre les que s’inclou l’IBEC.
“Donar a conèixer com hem arribat on estem ara, quines decisions hem pres per decidir estudiar el que hem estudiat i dedicar-nos a la recerca és clau per motivar als joves a decidir fer ciència”, comenta l’Arantxa. “A mi m’hauria encantat que al batxillerat em portessin a fer visites d’aquesta mena!”
A través d’un article periodístic publicat al diari “El Mundo” els alumnes han participat activament en un debat sobre l’ètica i la responsabilitat social de la recerca en cèl·lules mare. S’han vist en la tessitura d’haver de defensar una postura en front d’altres persones que tenien conviccions completament diferent, és a dir que han pogut experimentar una mica més una vesant de la recerca que molts cops s’imagina com més llunyana: l’ètica.
Després del debat els alumnes han tingut la oportunitat de visitar el laboratori del grup de Control de la Potència de les Cèl·lules Mare on, entre altres coses, han vist l’aquari on es guarden els peixos zebra i la sala de cultius.
“Aquesta visita m’ha donat la oportunitat de descobrir més sobre aquesta mena de recerca i veure que el peix zebra és un model animal útil per fer recerca” ens diu l’Eli, una de les alumnes de l’institut. “Jo vull fer el meu treball de recerca amb aquests peixos! Però m’interessa més fer alguna cosa relacionada amb fàrmacs.”
Visita a càrrec d’en Marcel Orpí i l’Arantxa Sánchez