El mes passat la Núria Jané, de la unitat de Recursos Humans de l’IBEC, va anar a l’escola Jesus, Maria i Josep Pare Manyanet de Sant Andreu per explicar als alumnes de P5 en què consisteix la seva feina. A la classe dels taurons cada setmana hi ha un nen o una nena encarregat de cuidar de la mascota, un tauró de peluix. El pare o la mare de l’encarregat ha d’assistir a “el dia del protagonista” que consisteix en explicar el seu ofici i la Núria va aprofitar per fer cinc cèntims del sector de la recerca.
La Núria es va centrar en explicar una part bàsica de la feina dels científics que és conèixer molt bé allò amb el que hauran de treballar. En concret, van parlar de la cèl·lula i de les seves parts més importants. Gràcies a una maqueta a la macro escala els nens i nenes de P5 van poder veure on està el nucli i entendre que allí és on està l’ADN que conté totes les instruccions que ens fan ser com som. La Núria els va explicar que els gens serien com les pàgines d’un llibre d’instruccions, cada un ens diu quina peça s’ha de col·locar i on s’ha de posar per fer una funció determinada.
Per acabar, cada alumne va construir un petit tros d’ADN amb llaminadures tot imitant l’estructura real de doble hèlix i el van guardar en una bola de plàstic amb l’etiqueta “el meu ADN”. D’aquesta manera s’enduien a casa la representació física de la idea bàsica que es volia transmetre: cada un de nosaltres tenim un ADN propi i exclusiu que es troba al nucli de totes les cèl·lules que, igual que les totxanes serveixen per construir una casa les cèl·lules són les unitats bàsiques que formen el nostre cos.